Gå til hovedinnhold »

 Handlekurv
Handlekurv

Du har ingen varer i handlekurven.

Hvorfor vi trenger omega-3 tilskudd.

 

Vi skal ikke langt tilbake i tid før maten på middagsbordet besto av mat fra som kom rett fra naturen. Familien samlet seg rundt middagsbordet og spiste det som var tilgjengelig. Kjøttet kom fra dyr som hadde beitet ute og levd gode liv.  Fisken kom fra havet og hadde spist hva den var tilpasset til å spise.   I dag er situasjonen en annen og vårt kosthold består i økende grad av ferdigmat, samt fisk og kjøtt fôret på indutrifôr.


Hvordan påvirker dette skiftet i industrialiseringen deg? 


I kraftfôr inneholder det i dag større mengder omega-6. Professor Anna Haug har forsket på hvordan dyras fôr påvirket oss. (1) Når vi spiser mat som inneholder mye omega-6, får vi videre en økt omega-6 tilførsel. Ved at dyra får mer omega-6 og mindre omega-3, får vi også mindre omega-3.  Når dyra spiser sin naturlige mat er deres omega-6/3 balanse optimal og da kan vi faktisk få omega-3 tilskudd fra alle typer kjøtt!  

Vi skal i utgangspunketet ikke ha behov for omega-3 tilskudd, men dessverre har vi rotet til dette ved at valget av ingredienser blir overlatt til matindustrien som av enkle økonomiske årsaker fører til et overforbruk av billige og omega-6 rike planteoljer som mais, soja-, palme- eller solsikkeolje. 


Studier viser at vi i gjennomsnitt har så mye som 15 ganger mer omega-6 enn omega-3 i kroppen, mens det anbefales et forhold på ca. 2:1. En sterk omega-6/3 ubalanse samt et for lavt inntak omega-3 settes i forbindelse med forskjellige ugunstige helsevirkninger som økt betennelsesnivå i kroppen, redusert immunforsvar og stoffskifte, samt negative effekter for organer som hjernen, hjerte og øyet.


Paradoks ved bruk av tran eller omega-3 kosttilskudd
Studier viser at 8 av 10 nordmenn har et underskudd av omega-3 og/eller en omega-6/3 ubalanse selv om 75% av befolkningen tar tran eller omega-3 kosttilskudd. Hvordan kan det være mulig?
En del av svaret er at overforbruket av omega-6 kan oppveie positive effekter ved bruk av omega-3 kosttilskudd. Videre finnes det mange omega-3 produkter på markedet som gir en ubetydelig mengde omega-3 per dagsdose samt produkter som ikke holder nødvendig kvalitetsstandarder og derfor heller ikke bidrar positivt til kroppens helse.


Ny filosofi: Måling, analyse og regulering
San Omega jobber etter en ny filosofi som inkluderer måling av den enkeltes omega-profil. Blodmålingen er utarbeidet som en enkel ”hjemmetest” og gir verdifull informasjon om kosthold og omega-profil.

  1. Måle dine fettsyrer og omega-profil
  2. Analysere verdiene og nøkkeltall opp mot kosthold og helse
  3. Regulere og vedlikeholde kroppens fettsyre og omega-verdier

 

1.  Dyrets fôr påvirker helsa vår, Forskning.no